Vul uw zoekopdracht in >

Persoonlijk Leiderschap

Voor iedereen die sturing wil geven aan wat hij/zij echt belangrijk vindt in hun werk en zijn/haar persoonlijk leven

  • Steeds opnieuw word ik op de proef gesteld
  • Ga ik voor zekerheid, of durf ik voor onzekerheid te gaan?
  • Ga ik voor waar ik in geloof, ookal denken anderen daar wat van? 
  • De enige die het echt gek vindt ben ik meestal zelf...

In contact blijven met jezelf en trouw blijven aan je eigen innerlijke waarden

Dit traject is een vervolg op ‘Koersvaren’. We gaan er vanuit dat je binnen jezelf weet wie je bent en wat je hier in dit leven te doen hebt. Dat er een zogenaamd ‘persoonlijk contract’ is van waaruit je wilt leven en werken en van waaruit je sturing kunt geven aan jezelf, je innerlijke waarden, motivatie en drijfveren. De kunst is om deze kern van jezelf te herkennen en te erkennen, zodat je er als het ware niet meer om heen kunt. 

Tijdens het traject sta je stil bij de 12 rollen die je in je leven speelt. Deze rollen analyseer je vanuit je persoonlijke biografie en zijn persoonlijk, alleen van jou. Tijdens de vijf blokken word je je steeds bewuster hoe de 12 rollen in jezelf aanwezig zijn en zich manifesteren in jouw leven. Je komt erachter hoe deze rollen je kunnen helpen om invulling te geven aan je persoonlijke doelen en hoe deze rollen je op dit moment misschien soms wel tegenwerken. Het belangrijkste in is: “Hoe krijg je zelf vat op deze 12 rollen, zodat je sturing kunt nemen en ze op een positieve manier in kunt zetten om te doen wat je te doen hebt in dit leven.”

Veel functies in organisaties vereisen, naast tal van functionele vaardigheden, dat je je als mens onder alle omstandigheden als één geheel kunt blijven inzetten. Je persoonlijke deel én je functionele deel sluiten dan nauwkeurig op elkaar aan. Deze delen in jezelf werken met elkaar samen en staan niet los van elkaar. Ze horen bij elkaar, ze reageren congruent, ook in spanningsvolle situaties. In de praktijk echter blijkt, dat je in spanningsvolle situaties voornamelijk in emotioneel gedrag schiet of in functioneel handelen. Hierdoor laat je jezelf als mens thuis. Je handelt  dan vanuit emotie of vanuit hoe het volgens de regels (van de organisatie) hoort of hoe je het geleerd hebt. Hierdoor raak je uit contact met jezelf en vervolgens ook uit contact met anderen. Je wilt wel anders maar je weet niet goed hoe?

Dit invullen gaat niet vanzelf. Je hebt in je leven juist geleerd om in allerlei situaties je persoonlijke route los te laten en ontrouw aan jezelf te worden. Je leeft in een samenleving waarin ook anderen van alles willen en eisen stellen. Hierdoor volg je regelmatig de ander,  saboteer je jezelf en werk je je eigen doelen tegen. Vervolgens voel je je slachtoffer van je omgeving. De vraag is dus: “Hoe blijf ik in contact met mijzelf en trouw aan mijn persoonlijke doelen. De samenleving is hectisch en verwacht en eist van alles van mij”. Om dit te leren is het onontkoombaar om alleen te durven zijn en toch in contact te blijven met jezelf en de ander. Dit is voor iedereen een belangrijk proces.

 

Deelnemen aan dit traject is een aparte ervaring. Enerzijds vraagt het je als deelnemer stil te staan bij jouw ervaring en deze onder woorden te brengen. Anderzijds oefen je met andere deelnemers in “schakelen”. Schakelen betekent steeds kunnen wisselen van positie. Schakelen betekent in het proces dat speelt ”zijn” en “voelen” wat er binnenin jezelf gebeurt en vervolgens buiten het proces gaan staan als waarnemer en “zien” wat er gebeurt tussen jou en anderen.

Inhoud van het traject

Blok 1:  Jouw persoonlijke leven
Bij jouw persoonlijk leven hoort  een persoonlijke biografie. In iedere fase van 21 jaar heb je ervaringen gehad. Welke rollen heb je tot nu toe in je leven ingevuld? Ken je je bestemming? Zo rond je 42ste levensjaar dient deze vraag zich aan. Wat heb je hiermee gedaan? Welke mechanismen heb je je eigen gemaakt die meewerken en welke helpen je te stagneren.
 

Blok 2:  Het schakelen naar 3 niveaus - Intra persoonlijk - interpersoonlijk - functioneel
Wat gebeurt er in situaties binnenin jezelf? Wat gebeurt er in situaties tussen jezelf en anderen? Wat wordt er van je verwacht in de verschillende rollen en levensgebieden en wat doe je hierin?
 

Blok 3:  Mogelijkheden en onmogelijkheden binnen de werksituatie en werkrelaties
Welke ruimte biedt de organisatie jou in jouw rol? Welke ruimte neem je zelf in de organisatie? Welke ruimte neem je in in werkrelaties?
 

Blok 4:  Omgaan met conflicten in jezelf en buiten jezelf
In conflictsituaties spelen vaak twee elkaar uitsluitende wensen/doelen een rol. Hoe leer je hier op een effectieve manier mee omgaan. De oplossingen liggen vaak op een ander, hoger niveau.
 

Blok 5:  Invulling geven aan leefbaarheid - Jezelf gezond houden
Invulling geven aan je eigen persoonlijke doelen, je persoonlijke route geeft veel energie en voldoening als het werkt. Hoe houd je het levend en in actie? Hoe doe je dat wat je kunt, en hoe keer je ernaar terug als het even niet luk? 

Algemene gegevens

Aantal deelnemers:  6 - 8 personen
Kosten: € 1.575,--
Tijd:  5 x 2 dagen van 09.30 – 17.00 uur  (donderdag en vrijdag)
Data: zie agenda
Begeleiding: Gerda de Leeuw

Waar

IVT Centrum voor ontwikkeling, op onze mooie natuurlijke plek van 1,7 ha. in Neede, met water, bomen, bloemen en vogels.

Voor inlichtingen en/of aanmelden

IVT Centrum voor Ontwikkeling                  

Hoonteweg 1A, 7161 LB Neede
telefoon 0545-478346
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.ivtontwikkeling.nl

Reacties van deelnemers

  • Voor mij was het een verrijkende training. Ik leid nu een voller bestaan. Wie zichzelf niet goed begrijpt zal aan anderen moeilijk leiding kunnen geven.
  • De training bracht mij terug naar mijzelf en mijn eigen emoties op een wijze die verre van zweverig en mysterieus is.
  • De training bracht balans tussen mijn rationaliteit en mijn emotie.
  • Zonder enige ‘dreiging’ leer je jezelf beter zien en begrijpen.
  • Ik sta steeds stil bij mijn denken, voelen en handelen. Kortom bij mijzelf. Ik ben zelf het middelpunt van mijn handelen geworden. 
Groepstrajecten

leren werken met de IVT methode (2jarig traject)

‘Ontwikkelen van professionele vaardigheden om mensen te begeleiden naar wi...
lees meer

Leergang voor professionals 'Werken met de IVT-methode - geïntegreerd met de polyvagaaltheorie'

‘Ontwikkelen van professionele vaardigheden om mensen te begeleiden naar wi...
lees meer

Leergang voor professionals 'Werken met de IVT-methode'

‘Ontwikkelen van professionele vaardigheden om mensen te begeleiden naar wi...
lees meer

Wie ben ik?

Een driedaagse workshop Herken je jezelf in (één van) deze vragen?
lees meer

Koersvaren

Een traject voor mensen, die meer willen leren op het gebied van persoonlij...
lees meer

Persoonlijk Leiderschap

Voor iedereen die sturing wil geven aan wat hij/zij echt belangrijk vindt i...
lees meer