Vul uw zoekopdracht in >

Polyvagaalmethode en SSP (Safe en Sound Protocol)

 

Herken je de volgende uitspraken?

  • Ik heb last van terugkerende stress of spanning.
  • Ik kan steeds maar niet mijn passie en/of flow vinden.
  • Ik ben automatisch wantrouwend en heb geen vertrouwen.
  • Ik reageer niet op gebeurtenissen zoals ik eigenlijk zou willen.

 

Wat maakt dat de een zich veilig voelt en de ander automatisch wantrouwend is? Daarover geeft de Polyvagaal theorie van Dr. Stephen Porges ons inzicht. Deze geeft heldere informatie waarom je in een automatische reactie van het autonome zenuwstelsel schiet: vechten, vluchten, maar ook bevriezen; het niet meer goed kunnen denken en niet meer kunnen kiezen.

Je denkt dat jezelf stuurt, maar regelmatig word je gestuurd door je autonome zenuwstelsel.

Als je dit kunt herkennen krijg je de mogelijkheid om weer terug te keren naar een andere staat van bewustzijn. Een staat van zijn waarin je wel contact kunt maken met jezelf en vervolgens weer in beweging kunt komen. Waarin je ontspanning ervaart en twinkeling in je ogen krijgt en niet meer alleen maar in de aanval of de verdediging of in de paniek schiet. Hoe mooi is dat!

 

Door uitleg van de werking van het autonome zenuwstelsel, oefeningen en de muziek methode SSP (Safe and Sound Protocol) is het mogelijk om meer zelf te kunnen sturen. De SSP is een acht uur durende muziektherapie om de nervus vagus te kalmeren en te reguleren. Tijdens deze sessies ervaart het autonome zenuwstelsel weer verschil tussen de drie lagen.

Wat als je je te lang niet rustig of veilig kunt voelen?

In het traject werken we op een praktische manier met de Polyvagaal theorie om je te helpen de taal van je zenuwstelsel te begrijpen, je eigen vertrouwde verdedigingspatronen te leren kennen en vooral om vanuit je eigen kracht spanning op te kunnen vangen.

 

Mocht je vastzitten in een verdedigingspatroon dan kunnen we dit patroon onderbreken en het autonome zenuwstelsel in de richting van veiligheid en verbinding brengen. Dit doen we met de SSP-methode. We oefenen en leren vervolgens verschillende vaardigheden om gezonde regulatie te krijgen en veerkracht op te bouwen. Zodoende ga je je veilig voelen met jezelf, in je lichaam en van daaruit gezonde acties ondernemen in plaats van in een overlevingspatroon van vechten, vluchten of bevriezen te schieten.

Reacties van deelnemers

  • Ik vond de methode confronterend, heftig en zwaar. Toch kon ik afscheid nemen van mijn angsten en al het aangeleerde.
  • Mijn leven is compleet veranderd, ik geef mijn grenzen aan, heb geen angsten meer en leef niet meer met mijn oude patronen.
  • Ik kan mezelf zijn en mag mezelf zijn.
  • Ik ben dankbaar dat ik mezelf dit heb gegund, ik geniet nu volop van alles in mijn leven'.

Algemene gegevens

Wil je weten of deze methode geschikt is voor jou? We informeren je graag verder. Je kunt een aanvraag doen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch contact opnemen op telnr. 0545-478346 of het contactformulier gebruiken.

 

Tijd: zie folder
Data: volgens afspraak
Begeleiding: Gerda de Leeuw/Renate Kelderman/Anneloes van Berkum/Ellen Hemmer

 

Waar

IVT Centrum voor ontwikkeling, op onze mooie natuurlijke plek in Neede.