Mantelzorg

 Bijdrage van een deelnemer 


Je mag het meemaken
In het traject voor mantelzorgers, genaamd ‘loslaten’, werd me op de eerste middag al gevraagd mijn wensen op papier te zetten. Heel fijn dat iemand jou dat na jaren van zorg eens vraagt, maar tegelijkertijd voelde het als een aardbeving. Het zette een proces in gang van confrontatie, verdriet, wanhoop, boosheid en onrust, met daaronder een sprankje hoop.


De zeer betrokken, aandachtige en begripvolle begeleiding in het traject zorgen voor een dusdanig veilig gevoel, dat het lukt om dat sprankje hoop om te vormen naar een realistischer en evenwichtiger houding ten opzichte van mijzelf en mijn omgeving. Het begrip en de (h)erkenning van andere mantelzorgers geeft soms verbazing en meestal rust. Je bent niet meer alleen!  Het is zeker geen vrijblijvend traject en het houdt ook niet op nu het is afgerond. 


In een mantelzorgsituatie vraagt het voortdurend extra aandacht om goed voor jezelf te zorgen. De regelmatig acute situaties en onophoudelijke zorg voor een naaste maken het lastig om je eigen leven te leiden. Het traject ‘loslaten’ geeft je echter enorme steun en een basis om de balans in je eigen leven beter in de gaten te houden en eerder bij te sturen. 
Cruciaal in het traject is de natuurlijke begeleiding door professionals met veel ervaring, maar ook met een eerlijke en open houding. De begeleiders geven gedurende het traject het gevoel dat je ‘in veilige handen’  bent. Je wordt gewaarschuwd voor mogelijke (soms heftige) reacties en je kunt  op ieder moment contact opnemen voor een individueel gesprek. Juist dat geeft de kracht om ‘de (interne) strijd’ toch grotendeels zelf aan te gaan.


Dit voorwoord schrijf ik omdat ik dankbaar ben voor het traject dat ik via de Stichting Informele Zorg Twente heb mogen volgen en omdat ik het iedere mantelzorger toewens. Ondanks dat ik meer balans en durf heb gekregen doe ik dit wel anoniem. Dit geeft direct aan hoe zwaar de zorg en schaamte op mij als mantelzorger kunnen drukken. Durven spreken over jouw rol en zorg als betrokkene, terwijl de patiënt toch eigenlijk de volle aandacht en zorg nodig heeft, blijft een uiterst lastige en gevoelige kwestie.


Kosten € 7,50

Boeken

Ontwikkeling van Zelfsturing in Organisaties

Ontwikkeling van Zelfsturing in Organisaties

'Ontwikkeling van Zelfsturing in Organisaties'Organisatieveranderingen lo...
lees meer
Samen Anders Zorgen

Samen Anders Zorgen

Het moet anders. De coronacrisis heeft ons als samenleving duidelijk gemaak...
lees meer
Mantelzorg

Mantelzorg

Bijdrage van een deelnemer Je mag het meemakenIn het traject voor mantel...
lees meer
Ik maak het verschil

Ik maak het verschil

Medewerkers als instrument in mensgerichte dienstverleningIn 'Ik maak het...
lees meer
Koersvaren

Koersvaren

De gedachtenflitsen in dit boekje zijn spontaan geschreven.Als ik ’s avon...
lees meer